<p spellcheck="true">Torsdag den 24. oktober har fuldkorn sin helt egen dag, når den Nationale Fuldkornsdag bliver fejret. Der bliver uddelt 50.000 gratis fuldkornsprodukter over hele landet - klik og læs, hvor du finder dem<br spellcheck="true" /> </p>

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Fuldkorn fik for nylig sit helt eget kostråd ”Vælg fuldkorn”, da de nye officielle kostråd blev lanceret. Torsdag den 24. oktober har fuldkorn så sin helt egen dag, når den Nationale Fuldkornsdag bliver fejret. Der bliver uddelt 50.000 gratis fuldkornsprodukter over hele landet, og de ryger ned sammen med budskabet om, at vi stadig spiser for lidt fuldkorn.

På et år er salget af fuldkornslogomærkede produkter alene i dagligvarehandelen steget med 17 procent. Og tal fra Fødevareinstituttet DTU viser, at danskerne i gennemsnit spiser 60 gram fuldkorn om dagen.

–  Det er dejligt, at flere forbrugere rækker ud efter fødevarer med fuldkorn, når de handler. Jeg vil arbejde for, at de, der måske ikke har fuldkornsbollerne som førstevalg, får lettere adgang til de sunde alternativer. Sundhed skal være for alle danskere, ”høj som lav”, siger fødevareminister Karen Hækkerup.

Hvad kan få danskerne til at spise mere fuldkorn?
En ny analyse fra Nielsen Company viser, at to ting, der kan få danskerne til at spise mere fuldkorn, er, hvis flere madvarer end i dag indeholdt fuldkorn, og hvis der var mere fuldkorn i de varer, vi normalt køber.

–  Det er bestemt en positiv opfordring fra forbrugerne til producenterne om at tilsætte mere fuldkorn i deres produkter, siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornskampagnen.

Analysen viser også, at en del danskere er usikre på, hvad der er fuldkorn. Eksempelvis er det kun omkring hver 4. dansker, der ved, at fuldkorn også kan være fintmalet mel.

–  Vores primære kilde til fuldkorn er rugbrød, men fuldkorn er meget mere end det. Fuldkorn findes i både brød, ris, knækbrød, havregryn, mel, kerner og morgenmadsprodukter. Er man i tvivl, kan man kigge efter det orange fuldkornslogo, når man handler, siger kampagneleder Rikke Iben Neess.

Mange danskere handler allerede efter logoet, og de nye Nielsen tal viser, at 83 procent af de danskere, der kender det orange fuldkornslogo, har tillid til det.

Smag på gratis fuldkornsprodukter til National Fuldkornsdag

fuldkornkalender

Alle inviteres til at komme forbi, når den Nationale Fuldkornsdag i år markeres med uddeling af over 50.000 gratis fuldkornsprodukter i København, Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Fredericia, Kolding og Sønderborg. Og der er mulighed for at få en masse at vide om fuldkorn.

Udvalgte håndværksbagere rundt om i landet bytter dit ikke-fuldkornsbrød til et fuldkornsbrød kvit og frit. Fuldkornspartnerne sætter også fokus på fuldkorn. Så kig efter fuldkorn i supermarkedet, på tankstationen, hos bageren og i nogle af sundhedsorganisationernes rådgivningscentre.

Den Nationale Fuldkornsdag er organiseret af Fuldkornspartnerskabet som er et offentligt-privat partnerskab, der består af Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, detailhandelen og en række private fødevarevirksomheder. De arbejder alle for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise
mere fuldkorn.