I kan undgå blodpropper i hjertet, hvis I ændrer livsstil inden blodtryk og kolesteroltal bliver for høje. Det er budskabet til overvægtige, unge kvinder, baseret på ny dansk forskning

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Overvægt og fedme vejer tungt på unge kvinders helbred. Men kan de undgå forhøjet blodtryk, kolesterol og diabetes, slipper de også uden om hjertekarsygdom, viser ny dansk forskning.

Michelle Schmiegelow, læge og ph.d.-studerende fra Gentofte Hospital, har samlet data fra over en kvart million danske kvinder i den fødedygtige alder og kan konkludere, at overvægt ikke direkte giver problemer for unge kvinder, så længe de er hjerteraske. Men med tiden fører overvægt til diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol – og det er et skridt i den gale retning, mod en hjertekarsygdom.

Derfor det gode råd til de unge, overvægtige kvinder: Grib chancen for et sundt liv i tide.

Sidste år til den europæiske hjertekongres kunne Michelle Schmiegelow rapportere, at svær overvægt giver kvinder dobbelt så stor risiko for slagtilfælde og blodprop i hjertet. I år bliver overvægt hidsigt diskuteret. For der er tilsyneladende et paradoks: overvægt giver hjertekarsygdom, men overvægtige hjertesyge klarer sig bedre med sygdommen.

 – Det kan give forvirrende signaler og gør det uklart, om hjertepatienter skal anbefales at tabe sig, siger Michelle Schmiegelow.

Overvægt er usundt
Men hendes forskningsresultater efterlader ingen tvivl om, at overvægt hænger sammen med hjertekarsygdomme på den lange bane.

– Risikoen for at udvikle diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol hænger tæt sammen med overvægt blandt de unge kvinder. Svært overvægtige kvinder med et BMI over 35 har syvdoblet risiko for at udvikle diabetes og femdoblet risiko for at udvikle forhøjet blodtryk og kolesterol inden for fem et halvt år, siger Michelle Schmiegelow.

Og når først du døjer med diabetes, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol, er du i øget risiko for at blive ramt af en hjertekarsygdom. Uanset om du er overvægtig eller ej.

Motion først, så vægttab
Hjerteforeningens ansvarlige for forebyggelse, Ida Enghave, ser de nye resultater, som ekstra god grund til at fokusere på motion frem for vægt.

 – Hvis du vil forebygge hjertekarsygdom er motion vigtigere end vægttab. Om du taber dig eller ej, er knap så afgørende for dit hjerte. Den ny forskning understreger, at så længe unge kvinder kan holde deres kredsløb rask, fx med motion, så går det nok, at de har et par ekstra kilo på kroppen. Men over årene er overvægt trods alt en risikofaktor, som der er god grund til at undgå, siger Ida Enghave.

af , d. 5. september 2013