<p spellcheck="true">Er du fyldt 65 år, eller lider du af hjertekarsygdom, kan du blive gratis vaccineret mod influenza. Ny forskning viser, at der er ekstra god grund til at få stikket: Vaccinen beskytter også mod blodprop i hjertet</p>

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Influenzasæsonen sig nærmer. Det gør muligheden for en gratis vaccination heldigvis også. Fra den 1. oktober og året ud kan du blive gratis vaccineret, hvis du er 65 år eller derover, eller hvis du er hjertekarsyg.

Du kan blive vaccineret af din egen læge, af private vaccinationsfirmaer eller via kommunen. Det kan du læse meget mere om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om gratis vaccination.

En ekstra god grund til at lade sig stikke
Et stik med influenza-vaccine beskytter dig ikke kun mod vinterens ubehagelige sygdom. Stikket har en heldig sidevirkning: det beskytter dig mod blodprop i hjertet. Ny australsk forskning har kunnet vise, at influenza-vaccinen halverer din risiko for en blodprop i hjertet i det år, du får stikket.

Årsagen til den pudsige, men fordelagtige effekt af vaccinen, kan det australske forskningsstudie ikke svare på. Andre mener, at det kan være fordi influenza giver en betændelsesreaktion i kroppens blodkar, der kan gøre blodkarrene sårbare for blodpropper de steder, de i forvejen er forkalkede.

 – Så der er særlig god grund for personer i risiko for at få en blodprop i hjertet til at blive vaccineret mod influenza, siger Hjerteforeningens forskningschef, overlæge og professor Gorm B. Jensen, der anbefaler alle, der kan, at tage imod tilbuddet om gratis vaccination.

af , d. 24. september 2013