I dag er det World No Tobacco Day. Dagen hvor vi siger nej tak til tobak. Hjerteforeningen støtter op om dagens fokus på arbejdet for at begrænse markedsføringen af tobak – og giver dig gode råd til rygestop

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Rygning femdobler risikoen for hjertekarsygdom blandt dem under 50 år, og fordobler risikoen blandt dem over 60 år.

Det skriver det europæiske selskab for kardiologi, ESC, i en pressemeddelelse i anledning af World No Tobacco Day. Fokus i år er indsatsen for at forbyde tobaksreklamer.

1-2 år uden røg = ½ risiko for blodprop
Der er mange liv at kæmpe for. Hver femte dansker over 15 år ryger dagligt, hver fjerde jævnligt eller dagligt, og tobaksrygning er den faktor, som har størst indflydelse på vores hjerters velbefindende.

Når du ryger, er der større risiko for, at blodpladerne kan klumpe sig sammen og danne blodpropper, både i hjertets kranspulsårer og i årerne i resten af kroppen. Rygning formindsker desuden blodets egen evne til at opløse blodpropper, og det øger dit blodtryk, din puls og dit kolesteroltal.

Når du kvitter tobakken, nedsætter du risikoen for at få hjertekarsygdomme væsentligt. Bare 1-2 år efter rygestop, har du halveret din risiko for blodpropper. Efter 10 år er du tilbage med samme risiko for blodprop som en aldrig-ryger.

Er du klar til at gå i gang med at stoppe – eller vil du gerne blive det – så læs alt om rygestop her.

Pas på passiv rygning
Passiv rygning har også en effekt på sundheden. Passiv rygning kan give 30 – 35 procent øget risiko for hjertekarsygdomme. Hvis du allerede har en hjertekarsygdom, skal du derfor være særlig opmærksom på passiv rygning.

af , d. 31. maj 2013