<p>Ny befolkningsundersøgelse afslører mangel på viden og udbredt misforståelse om hjertesygdommen hjertesvigt. Mangel på viden kan koste liv. Hjerteforeningen og Dansk Cardiologisk Selskab opfordrer danskerne til at lære symptomerne på hjertesvigt at kende, så sygdommen kan blive opdaget og behandlet i tide</p>

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Hver femte dansker oplever på et tidspunkt i livet, at hjertet ikke længere fungerer, som det skal. Symptomerne kommer langsomt snigende, og der kan gå lang tid, før man opdager det. 

Ny undersøgelse fra Hjerteforeningen viser, at et stort flertal af danskerne ikke ved, hvad hjertesvigt er, eller hvilke symptomer, de skal holde øje med.  Og det på trods af, at omkring 100.000 danskere i dag lever med den alvorlige og dødelige sygdom hjertesvigt, hvor dele af hjertemusklens evne til at pumpe blod rundt i kroppen er ødelagt. Kun ca. 50.000 har fået stillet diagnosen og er i behandling for hjertesvigt.

Derfor sætter Hjerteforeningen og Dansk Cardiologisk Selskab ind med oplysning og markerer for tredje. år i træk Den Europæiske Hjertesvigtdag den 10. maj.

Mange tror at hjertesvigt er lig med hjertestop
Den nye undersøgelse lavet for Hjerteforeningen viser, at hver fjerde dansker forveksler de typiske symptomer på hjertesvigt, som er ekstrem træthed efter kortvarig fysisk aktivitet fx ved gang lige ud eller åndenød, der tvinger en til at sidde op og sove om natten, med astma. Mere end hver tredje mener, at betegnelsen hjertesvigt er det samme som hjertestop. Og størstedelen ved ikke, at hjertesvigt er en kronisk tilstand, som følger én resten af livet.  

Kun hver tiende ved, at åndenød, der tvinger en til at sidde op, og ekstrem træthed mange timer efter kortvarig aktivitet, er de typiske symptomer på hjertesvigt. 

Læs vores tema om hjertesvigt, symptomerne, at leve med sygdommen og meget mere

Gå til lægen i tide
Hjerteforeningens formand, overlæge, dr.med. Henrik Steen Hansen kalder det bekymrende, at misforståelsen om hjertesvigt og symptomerne er så udbredt:
–    Hvis man oplever symptomer som åndenød, der tvinger en til at sidde op om natten eller ekstrem træthed og en følelse af at være forpustet ved gang i sit helt eget tempo, så skal man straks tale med sin læge om det. Hvis hjertesvigtpatienter ignorerer deres symptomer, kan det i værste fald betyde, at de kommer for sent i behandling og dør for tidligt, siger Hjerteforeningens formand.

Dødeligheden af hjertesvigt i de sene stadier af hjertesvigt er høj, mens medicinsk behandling i de tidlige stadier kan aflaste hjertet så meget, at tilstanden ikke udvikler sig yderligere, eller at en forværring bliver markant forsinket. I sjældnere tilfælde er det også muligt at forbedre tilstanden hos hjertesvigtpatienter med indsættelse af en pacemaker, som kan forbedre hjertets pumpefunktion betydeligt.

Dansk Cardiologisk Selskab håber også, at mange flere bliver opmærksomme på symptomerne på hjertesvigt og opsøger lægen i tide:
–    Vi ved, at den medicinske behandling, som vi tilbyder hjertesvigtpatienterne, virker. Et svensk og to britiske studier har vist, at vi over de seneste 20-25 år har gjort store fremskridt inden for hjertesvigtbehandlingen. Hjertesvigtpatienterne lever i dag længere, og er også ældre inden de eventuelt indlægges på grund af sygdommen. Dette skyldes bedre behandling. Det er derfor meget vigtigt, at sygdommen spores så tidligt som muligt, så den enkelte patient kan få mest mulig gavn af behandlingen, siger overlæge ved Bispebjerg Hospital og specialist i hjertesvigt, Olav Wendelboe. 

Om undersøgelsen af kendskab til hjertesvigt og symptomer
Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet YouGov i april måned 2013 blandt et repræsentativt udsnit af 853 danskerne i hele landet i aldersgruppen 40-74 år og blandt 175 danskere i aldersgruppen 75-90 år. I alt er der gennemført 1.028 interviews.