Ablation mod atrieflimren kan for nogle være en ubehagelig oplevelse på trods af smertestillende og beroligende medicin. Med nyt tilbud om fuld bedøvelse, kan du slippe for smerterne

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

ablation_gentofte_448
Foto: Gentofte Hospital

Det kan godt gøre ondt, når spidsen af katetret brænder sig igennem de syge af hjertets ledninger. Og når du skal ligge stille i op til fire timer, kan det være en lang, sej omgang at stå igennem.

Blandt den tredjedel af de behandlede patienter, der skal have en tur til, før behandlingen virker, takker en del nej, fordi de ikke vil udsættes for ubehaget igen. Derfor har Hjerteafdelingen på Gentofte Hospital som de første i Danmark besluttet sig for at tilbyde alle patienter fuld bedøvelse under indgrebet.

Gode erfaringer fra prøveordning
Det er der ifølge Jim Hansen, mange der er glade for. Han er overlæge på Hjertemedicinsk afdeling ved Gentofte Hospital og en af de læger, der udfører ablation.

– Vi vil ikke skræmme patienter fra behandling med den almindelige bedøvelse, som egner sig godt til nogle patienter. Men det kan være svært at vide, hvordan den enkelte patient vil opleve indgrebet. Vi mener, at der har manglet et tilbud til de af vores patienter, der har betinget sig fuld bedøvelse, hvis de skal have foretaget en ny ablation. I mange lande er det normalt at tilbyde fuld bedøvelse, og vi har kørt det som en prøveordning siden marts 2012 med gode erfaringer. Derfor tilbyder vi nu alle fuld bedøvelse, siger Jim Hansen.

Kun nødvendigt for nogle patienter
På de andre af landets hjertecentre tilbyder lægerne ikke som udgangspunkt fuld bedøvelse ved ablation, men nogle får alligevel tilbuddet, fortæller Steen Pehrson, overlæge på Rigshospitalets Hjertecenter.

– Vi anvender anæstesi, der hvor vi synes, det er nødvendigt, men det er det ikke for alle. Vi giver det til børn og unge, og til dem, der har et klart ønske om at få det, fx dem der allerede har været igennem ét forløb og fandt det ubehageligt. Vi kan godt forstå ønsket om fuld bedøvelse, men må også afdramatisere det almindelige indgreb, siger Steen Pehrson.

Ventetiden er faldet
Der er mere godt nyt til patienter med atrieflimren, der skal behandles med ablation. De sidste år er ventetiden reduceret betydeligt. På Gentofte Hospital er ventetiden helt nede på en uge. Dog skal patienter være i behandling med den blodfortyndende medicin marevan i mindst tre uger før indgrebet.

Du kan se ventetiderne for alle landets klinikker her.

Både på Gentofte Hospital og Rigshospitalet udfører lægerne ca. 600 ablationsbehandlinger om året, hvoraf ca. 60 procent er for atrieflimren.