Næsten halvdelen af de mandlige patienter med en ICD oplever, at sexlivet går i stå. Manglende lyst og en overbeskyttende partner er nogle af forklaringerne på, at sexlivet går i stå, viser en ny dansk undersøgelse

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

[448x175]sex_haender

Op mod halvdelen af de mandlige hjertepatienter, der får en ICD, har problemer med potensen og dermed svært ved at generobre deres sexliv. Det viser en ny dansk undersøgelse, som Selina Kikkenborg Berg, sygeplejerske fra Hjerteafdelingen på Rigshospitalet, står bag. Med støtte fra Hjerteforeningen har hun udført et rehabiliteringsforsøg og spurgt 196 patienter til deres sex og samliv efter, at de har fået indsat en ICD.

– For langt de fleste ICD-patienter er det sikkert at dyrke sex. Det har vi sådan set vidst i årevis, men alligevel oplever op mod halvdelen seksuelle problemer. To tredjedele var seksuelt aktive før de fik deres ICD, men to ud af 10, der før var aktive på lagnerne, holder op med at dyrke sex, siger Selina Kikkenborg Berg.

Hvorfor det står så skidt til med romantikken i soveværelset har Selina Kikkenborg Berg også spurgt ind til. Nogle ICD-patienter frygter, at de får et hjertestop under sex, mens andre forklarer, at deres nedsatte lyst skyldes en overbeskyttende partner.

– Fire ud af 10 fortalte, at deres partner holdte igen, måske fordi de var bange for, om ICD’en skulle støde under sex. Men fakta er, at det sker yderst sjældent. Kun to ud af de 196 adspurgte havde oplevet stød i forbindelse med sex efter ni måneder ifølge vores undersøgelse, siger Selina Kikkenborg Berg.

Kvinder ønsker et (sex)liv
Også kvindelige hjertekarpatienter holder igen med at genoptage deres sexliv. Det fortæller sygeplejerske Lene Høgh Søderberg fra Hjerteafdelingen på Gentofte Hospital. Hun har netop lagt sidste hånd på en ny undersøgelse, hvor hun har interviewet 11 kvinder i alderen fra 48 til 64 år et halvt år efter deres blodprop i hjertet. Alle havde en partner og var seksuelt aktive før blodproppen.

– Flere af kvinderne gav udtryk for et ønske om at genoptage seksuallivet, men afholdt sig fra det. Et gennemgående træk var, at sex og samliv hverken var taget op under indlæggelsen eller ved efterfølgende ambulante besøg, siger Lene Høgh Søderberg.

Hun mener, at information om sex burde være en del af hjertepatienters rehabiliteringsprogram, hvor patienter og pårørende er kommet hjem og skal til at genoptage deres vante liv.

– Med mændene taler sygeplejerskerne om impotens, når de kommer til kontrol, men vi spørger sjældent ind til seksualiteten hos kvinder, selvom de får den samme hjertemedicin, siger Lene Høgh Søderberg.

I dag eksisterer der ingen faste tilbud eller fast praksis for, hvordan eller hvor hjertepatienter skal have rådgivning, hvis de oplever seksuelle problemer.

Sex er livsglæde
Sex er en vigtig kilde til livsglæde for mange mennesker. Det er derfor vigtigt at tænke det ind i par forholdet efter hjertekarsygdom. At sætte ord på det er første skridt, fortæller Ellids Kristensen, overlæge, dr.med. og leder af Rigshospitalets Sexologiske Klinik.

– Det kræver, at man arbejder sammen og begynder langsomt. Især hvis den hjertesyge hurtigt bliver meget træt, siger Ellids Kristensen.

Få bliver henvist
I dag henvises kun få par med hjertekarsygdom til Rigshospitalets Sexologiske Klinik. Ellids Kristensen er overbevist om, at mange kan slippe af med angsten og få hjælp hos en sexolog. Gennem samtaler og øvelser hjælper sexologen til at genfinde hinanden og genopdage intimiteten. Ofte er det ganske få råd og øvelser.

– Hold om hinanden, kæl for hinanden og for jer selv, så kommer lysten i mange tilfælde og I kan gå videre derfra, siger Ellids Kristensen.