Hårdt fysisk arbejde og dårlig kondition er en farlig cocktail for mænd. Det fordobler ligefrem risikoen for at få hjertesygdom, viser ny undersøgelse

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

[448x175]fysisk_aktivitet_j

Er du mand, i dårlig form og har tunge løft på jobbet, bør nu nok komme i gang med at træne, hvis du vil undgå at blive hjertesyg. Det er konklusionen på en ny undersøgelse, som Christina Bjørk Petersen, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, står bag.

– Vi ved nu, at dårlig fysisk form hos mænd kombineret med tunge løft på mindst 10 kilo to gange om ugen er risikabelt i forhold til at få hjertesygdomme, siger Christina Bjørk Petersen.

I følge undersøgelsen har raske og erhvervsaktive mænd mellem 16 og 85 år og som løfter 10 kilo mindst to dage om ugen en 52 procent øget risiko for iskæmisk hjertesygdom sammenlignet med mænd, som ikke har tunge løft på arbejdet og som generelt er i god form.

Det er første gang, at forskere kan påvise, at tunge løft og dårlig form kan være en selvstændig risiko for at blive ramt af hjertesygdom. Hvorfor den kombination giver en øget risiko, ved forskerne ikke med sikkerhed.  Lige nu arbejder vi med flere teser, forklarer Christina Bjørk Petersen.

– En forklaring kan være at tunge løft, giver et akut pres på kredsløbet, hvorved blodtrykket stiger. Løfter du gentagne gange noget tungt uden afbrydelser, kan det muligvis belaste hjertet på længere sigt, siger Christina Bjørk Petersen.

Sammen med forskerkolleger har hun lavet samme analyse for kvinder. Her fandt de dog ingen sammenhæng mellem dårlig form, tunge løft og hjertesygdom. Det kan skyldes, at kvinder generelt set har andre typer af jobs end mænd, mener Christina Bjørk Petersen.

Dyrk motion efter arbejde
Den gode nyhed er dog, at den øgede risiko ikke gælder for mænd i en god form.

– Vi ser slet ikke nogen risiko for at blive hjertesyg for dem, som har et hårdt fysisk arbejde, samtidig med at de er i god fysisk form, siger Christina Bjørk Petersen.

Så selvom du er træt efter en arbejdsdag, kan det godt betale sig at dyrke motion. Om det er at cykle til og fra arbejde eller gå i motionscentret er lige godt. Alt tæller med, siger Christian Bjørk Petersen.

Resultaterne har taget højde for en lang række faktorer, herunder alder, uddannelse, anden form for fysisk aktivitet, alkohol, rygning og stress. Derved har disse faktorer ingen indflydelse haft på resultaterne.