<p>Det kolesterolsænkende lægemiddel Tredaptive virker ikke efter hensigten. Det konkluderer producenten bag på baggrund af et nyt klinisk studie. Både producent og myndigheder anbefaler derfor, at læger ikke opstarter behandling af nye patienter med lægemidlet</p>

Vi passer på hinanden!

Hjerteforeningen samler og deler viden om coronavirus (COVID-19) og hjertesygdom. Vi råder dig til altid at følge myndighedernes anbefalinger om bl.a. afstand, hygiejne, mundbind og andet. Få vores bedste råd om coronavirus på hjerteforeningen.dk/corona. Pas på dig selv - og hinanden.

Fakta i artiklen

Artiklen herunder er over 1 år gammelt, og ligesom med al anden viden omtalt i en redaktionel sammenhæng kan den faktuelle virkelighed have udviklet sig siden publiceringen af artiklen. Bliver du i tvivl om en artikels faktuelle indhold, kan du altid skrive til madslo@hjerteforeningen.dk.

Tredaptive har ikke den ønskede positive effekt blandt hjertesyge med forhøjet kolesterol. Derudover giver Tredaptive-behandlingen ophav til flere alvorlige, men ikke-dødelige, bivirkninger. Det viser et klinisk studie ifølge en pressemeddelelse fra Merck Sharp & Dohme, der producerer lægemidlet.

Nye retningslinjer på vej
EMA har derfor opstartet en undersøgelse af Tredaptives sikkerhed og effekt. Inden resultaterne af den kommer senere på måneden med tilhørende retningslinjer, anbefaler EMA, at ingen nye patienter får ordineret lægemidlet.

Hjerteforeningens formand, overlæge, dr.med. på Odense Universitetshospital Henrik Steen Hansen, er enig i EMA’s vurdering.

 – De patienter, der allerede er i behandling med Tredaptive, bør dog ikke stoppe med at tage pillerne, men i stedet tale med deres egen læge først. Så må vi afvente EMA’s endelige vurdering, siger Henrik Steen Hansen.

Supplement til statiner
Tredaptive er et lægemiddel, der kan sænke det lede LDL-kolesterol og triglycerider samt øge det herlige HDL-kolesterol i blodet. Det anvendes ved forhøjet kolesterolindhold i blodet, hvor fedtfattig diæt og behandling med statiner ikke sænker patientens kolesteroltal nok.

De europæiske lægemiddelmyndigheder (EMA) godkendte lægemidlet i 2008 og godt 1.100 danskere var i behandling med det i 2011.

Det nye studie baserer sig på 25.673 hjertesyge patienter fra flere lande, her i blandt Danmark. Studiet var kun designet til at vurdere om kombinationen af Tredaptive og statiner var bedre end blot statiner, ikke om Tredaptive i sig selv er fordelagtig.

af , d. 10. januar 2013