<p>En portion færdiglavede suppe med brød gemmer på så meget salt, at du får mere end de anbefalede fem gram om dagen. For meget salt kan være årsag til et forhøjet blodtryk, som øger risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen</p> <p></p>

Bemærk

Denne artikel er over 1 år gammel. Efter artiklen blev udgivet, kan der være sket en udvikling i emnet og fakta, som artiklen omhandler, der ikke er medtaget her.

En portion skoldhed suppe frister her i vintermånederne.  Det er hurtigt, nemt at tilberede og smager godt især med et par skiver brød til. Men med en tallerkenfuld færdiglavede suppe og en bid brød til får du rask væk mere end de anbefalede fem gram salt per dag. Det viser Hjerteforeningens test af otte færdiglavede supper.

Hver dag spiser voksne danskere cirka 10 gram salt, selv, men faktisk bør vi helt ned på fem gram salt om dagen, anbefaler Hjerteforeningen. For meget salt i maden fører blandt andet til et forhøjet blodtryk og til tusindvis af nye hjertekar tilfælde hvert år. Kunne vi spise blot tre gram mindre salt om dagen – svarende til en ½ teskefuld – vil det spare op mod 1.000 dødsfald om året herhjemme, viste en dansk undersøgelse for et år siden.

Langt fra saltfattigt
Ifølge salttesten topper Karrysuppen fra Mou listen som den mest saltholdige suppe med 4,59 gram salt per 350 gram, som svarer til en portion suppe. Hummersuppe fra Royal Greenland følger efter på andenpladsen med 3,96 gram, mens hønsekødssuppe fra Det hurtige køkken er den mindst saltholdige suppe med 2,36 gram salt per portion.

Ingen af de testede supper kan betegnes som ”saltfattige”, forklarer Ulla Toft, seniorforsker i human ernæring ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed og Hjerteforeningens kostekspert.

– Færdiglavede supper er en kilde til et højt saltindtag, som sammen med brød giver os alt for meget salt ved et enkelt måltid. Vi har vænnet vores smagsløg til et overdrevent forbrug af salt, som vi bør skære ned på, hvis vi vil undgå blodpropper i hjertet og hjernen. Faktisk har vi ikke brug for mere end ca. et gram salt om dagen, siger Ulla Toft.

Lav i stedet din egen suppe, hvis du vil spare på saltet, lyder rådet fra Hjerteforeningen.  Du kan begrænse dit saltindtag ved at smage til med krydderier og bruge saltfattige bouilloner i suppen. Fødevarestyrelsen har beregnet, at en hjemmelavet kartoffel-porre suppe vil indeholde 0,45 gram salt per 100 gram, hvilket svarer til 1,58 gram for en portion. Du kan således halvere dit saltforbrug, hvis du erstatter købesuppen med en hjemmelavet portion.